Interjú P. Anikóval, aki sikeresen vett részt tinnitus coachingon

150 150 Tinnitus Coaching Centrum

Anikóval idén szeptemberben találkoztam, akkor már több, mint 2 éve kínozta az állandó fülzúgás. Az orvosi kivizsgálásokon addigra már túl volt, még egy „utolsó esélyt” adva kereste fel az Amplifon Andrássy úti centrumát. Az ottani vizsgálatok után Szalai doktor úr javaslatára úgy döntött, hogy megpró- bálkozik a tinnitus coachinggal.

Amikor a közös munkánkat lezártuk, kértem, hogy az alábbi néhány kérdésre válszolva ő maga mesélje el a történetét. Az alábbiakban az ő válaszait idézem:

  1. Mikor kezdett zúgni a füle? Mennyi ideig kínozta a fülzúgás?

Kb. 2 éve kezdődött és az idő múlásával egyre hangosabbnak és zavaróbbnak érzékeltem ezt a magas, sípoló hangot mindkét fülemben.

  1. Milyen vizsgálatokon, kezeléseken járt?

Négy fülész szakorvosnál jártam. A szokásos vér és egyéb laborvizsgálatokon túl, koponya MR, nyaki ultrahang vizsgálat és teljes egészségügyi felmérés is volt.

  1. Hogyan, mikor találkozott az orvosi ellátáson túl más kiegészítő kezelési lehetőségekkel? Mik voltak ezek?

Miután több szakorvostól is azt az útmutatást kaptam, hogy mivel nincs szervi oka a fülcsengésemnek és az orvostudomány jelenlegi állása szerint a panaszaimon nem tudnak enyhíteni, ezért tanuljak meg vele együtt élni. Ezt követően próbálkoztam az alternatív megoldásokkal, mint pl. akupunktúra, gyógynövényes és homeopátiás szerek. Az én esetemben ezek mind hatástalannak bizonyultak.

  1. Mikor, hol hallott először a tinnitus coachingról?

Két év, sok orvosi vizsgálat és alternatív próbálkozást követően egy véletlen internetes keresés dobta fel az Amplifon központ weboldalát, ahol olvastam az alkalmazott komplex kezelésről.

  1. Milyen tapasztalata van a tinnitus coachinggal kapcsolatosan?

Kezdetben nem sok reményt fűztem ehhez a módszerhez, mivel a leírás szerint ez sem garantált 100%- os javulást. Nem kecsegtetett előre biztos sikerrel, de utolsó lehetséges megoldásként belevágtam a dok- tor úr által javasolt módszerbe, megvásároltam egy kombi készüléket és elkezdtem Balogh Juditnál a tinnitus coaching terápiát.

  1. Mi segített Önnek leginkább?

A kombi készülék egyrészt korrigálta a hallásomat – pedig az audiológiai vizsgálat előtt a mindenna- pokban nem is érzékeltem, hogy enyhén romlani kezdett a hallásom. Ferenczi doktornő javaslatára napi néhány órában használni kezdtem a készüléket, ami úgy vettem észre kissé enyhítette a tinnitusomat is.

A tinnitus coaching pedig sokat segített annak megértésében, hogy az életem milyen eseményeinek láncolata eredményezhette a fülzúgás kialakulását. Segített abban is, hogy pozitív hozzáállással fogadjam el és a megfelelő technikák alkalmazásával kezelni tudjam ezt az állapotot.

  1. Hogyan van most a fülzúgással?

A kezelés előtt a fülcsengésem érzékelése, tudatosulása (naponta nagyon sok alkalommal), negatív, le- hangoló gondolatok láncolatát indítva el bennem megkeserítette a napjaimat.

Jelenleg ha észre is veszem, hogy cseng a fülem (naponta már csak 1-2 alkalommal), akkor már meg- nyugtat az a gondolat is, hogy nincsen semmilyen komoly betegségem. Arra gondolok, hogy „csak az agyam szórakozik velem” – ez annyira megnyugtat, hogy pár percen belül túl is tudok lendülni ezen a helyzeten és folytatni tudom az addigi tevékenységemet tovább.

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a lehetőségre, nekem nagyon sokat segített! Úgy érzem visszakap- tam az életemet!